23 November 2010

Cough medicine as predictor

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat hoestsiropen kunnen voorspellen hoe goed patiënten het kankermedicijn tamoxifen omzetten. Veel vrouwen met borstkanker worden behandeld met dit medicijn.Tamoxifen zorgt dat de tumor minder snel groeit en de kans op uitzaaiingen kleiner wordt. Het medicijn moet door het lichaam worden omgezet naar de actieve stof endoxifen om zijn anti-kanker werking te kunnen doen. Sommige vrouwen zetten het middel  slechter om dan anderen, terwijl elke patiënt dezelfde dosering krijgt voorgeschreven.

In het onderzoek werd aan veertig borstkankerpatiënten een kleine dosis hoestsiroop gegeven, met de werkzame stof dextromethorfan, nadat ze tamoxifen innamen. Vervolgens werd door middel van bloedmonsters gekeken hoe de hoestsiroop en het geneesmiddel in het lichaam werden omgezet. "De manier waarop het lichaam de hoestsiroop omzet, komt grotendeels overeen met de manier waarop het lichaam tamoxifen omzet", zegt promovendus Anne-Joy de Graan van het Erasmus MC-Daniel den Hoed. Een hoestsiroop is een goed alternatief om mee te testen, omdat het minder bijwerkingen heeft dan het kankermedicijn tamoxifen.

"Het is cruciaal om vooraf te weten of vrouwen tamoxifen voldoende kunnen omzetten om het werkzaam te maken", zegt dr. Ron Mathijssen, internist-oncoloog en klinisch farmacoloog. "Als we van tevoren weten dat een vrouw het medicijn slecht kan omzetten, kunnen artsen overwegen de dosis te verhogen of om over te stappen op een ander middel."News

Agenda

Newsletter

If you want to keep in touch!

Register for newsletter

 

LifeTechLimburg downloads